Bageri, salg og service

Tag en STU i bageri, café og gårdbutik

På bageri, salg og servicelinjen arbejder vi med bagværk i vores økologiske bageri, samt kundebetjening, dekoration og salg i vores café og gårdbutik.  

På linjen har du mulighed for både at lave det grove arbejde, men også at arbejde mere finmotorisk med råvarerne i bageriet. Som en del af denne linje er du med til at bage brød og kager til salg i vores café og på bestilling til faste kunder. Der skal kræfter og bevægelse til, når mel, vand og andre ingredienser skal blive til brød og kage. Vi er et økologisk bageri og har flere faste aftaler om levering til erhvervskunder. 

Grennessmindes café & gårdbutik er indrettet i et af vores drivhuse. Her lærer du om kundeservice, at passe café, butik og sælge varer såsom bagværk, planter fra gartneriet, grøntsager og frugt fra pluk-selv-markerne samt produkter fra vores øvrige linjer. 

Bager

Hverdagen på linjen

Café og gårdbutik

  • Drift af butik og café. Hvor bestiller man varer? Hvilke varer sælger?  
  • Kundebetjening, service. Hvordan taler man til kunderne? Hvordan bruger man et kasseapparat? Hvordan gør man kassen op og hvordan betaler man med mobilpay? 
  • Praktiske opgaver ved åbning og lukning af butikken. Hvordan trimmer man en hylde? Skiltning, priser og rabatter. Hvordan indretter man en hyggelig café?
     

Bageri 

  • Mel som materiale? Hvilke typer mel findes der og hvad skal bruges hvornår? 
  • Produktion af brød, hvordan ælter man en dej? Hvordan laver man rugbrød og flutes? Hvordan overtrækker man med chokolade? 
  • Håndtering og betjening af maskiner, opvaskemaskine, røremaskine og den store ovn. 

Dagens gang på værkstederne:  
Hver morgen får du tilbud om lidt morgenmad. Der er kaffe og the på kanden og ro til at lande. Vi samles, så dagens program og opgaver kan gennemgås og fordeles.  

Derefter forløber dagen med diverse opgaver og projekter på værkstederne. Er du tilmeldt et valghold, går du fra, når du skal til undervisning.  

Der holdes en kort formiddagspause samt en frokostpause, hvor vi er opmærksomme på, at nogle unge har brug for særlig indsats til at være i det sociale rum og du tilbydes hjælp hvis du har brug for det.  

Alle skiftes til at være på frokosthold, og sikrer at der er klar til frokost kl. 12. Der skal dækkes bord, sættes mad frem etc. I har ligeledes en rengøring/oprydningsopgave, som går på skift.   

 Alle modtager undervisning i Almen Daglig Livsførelse (ADL) som en del af dagligdagen om omhandler fx rengøring, tøjvask, omklædning, hygiejne, madlavning, borddækning, bordskik, pausekultur m.m 

 Vi har altid fokus på bevægelse og fysisk aktivitet, som en del af vores hverdag. 

Se eksempel på ugeskema her. 

Der undervises løbende i almen dannende emner som fx sociale medier, demokrati og medborgerskab, sprog/den gode tone, konflikthåndtering, kost og sundhed m.v. 

På tværs af linjerne tilbydes i 2023 valghold i dansk, matematik og ordblindeundervisning, samt en række øvrige valgfag.  

Læs mere om valgfag her. 

Som STU-elev deltager du endvidere på obligatoriske kurser om relevante temaer 1-2 gange årligt sammen med din årgang, på tværs af linjerne. Læs mere om de obligatoriske kurser her. 

På bageri, salg og servicelinjen er vi tæt på produktionen. Vores frokoststue og pauselokale ligger oven på bageriet og der er plads til dem, der har brug for arbejdsro og afskærmning. Vores butik og cafe ligger for sig selv i et af vores drivhuse. Vi har åbent hele året og derfor er temperaturen svingende. Der er mulighed for at klæde om og gå i bad, vi deler omklædningsrum med håndværkslinjen som bor ved siden af. 

Du kan opnå nogle af følgende læringsbeviser, som bevis på dine tillærte kompetencer. Det er altid en individuel vurdering, om du er klar og har mod på at tage et bevis.  

 Cafe og gårdbutik 

  1. Håndtering af kasseapparat
  2. Trimme hylder og butik (vande og passe planter i udstillingen, fylde brød op i cafeen og rykke varer frem på hylderne)
  3. Hygiejne

Bageri 

  1. Vægt og mængder
  2. Følge en opskrift 
  3. Materialekendskab

Fødevarer 

  1. Økologi 
  2. Fra jord til bord 
  3. Anretning